چرا رفتار می کنیم؟
سلام دوست ارزشمندم
هر آنچه از ما سر می زند یک رفتار است. هر انسانی برای بدست آوردن آنچه می خواهد، رفتارهایش را به صورت هدفمند انتخاب می کند و همه رفتارها:
-
از درون ما برانگیخته می شوند و معطوف به هدفی هستند.
-
انگیزه و هدف تمام رفتارهای انسان آن است که تا حد ممکن از میزان و تعداد بیشتر احساس خوب برخوردار باشد.
-
هدف هر رفتار، ارضای یکی از پنج نیاز اساسی ماست: عشق و احساس تعلق، قدرت، تفریح، آزاد و بقا و زنده ماندن.
توجه داشته باشید که:
هنگامی که افراد در ارضای نیازهای خود ناکام می شوند، دست به رفتار می زنند. یعنی رفتار و عمل خاصی را انتخاب می کنند تا شاید بدان وسیله نیازشان را برآورده کنند. این رفتار، هدفمند است و هدفش ارضای نیاز مورد نظر است.
نیازهای بنیادین انسان را میتوان به:
بقا
میزان احتیاط در کارها، اجتناب از خطر و هوشیاری نسبت به آن، اهمیت مسائل مالی، اهمیت احساس ایمنی و امنیت خاطر، میزان نیاز جنسی، اهمیت سلامتی و تغذیه و… دانست.
عشق و تعلق
عشق و محبت ورزی به دیگران، جستجوی صمیمیت، نشان دادن احساس و عاطفه خود به دیگران، وقت و انرژی گذاشتن برای ارتباط های خانوادگی، عضویت در گروه ها، علاقه به حیوانات و… را شامل می شود.
قدرت
مفید موثر بودن، دستیابی به هدف، مهارت داشتن، احساس افتخار نفوذ بر دیگران داشتن، اعتماد بر خود داشتن حس رقابت، رهرو داشتن، احساس کنترل بر اوضاع و شرایط، الگو بودن و مورد پیروی قرار گرفتن و… را شامل می شود.
آزادی
حق انتخاب، محدود و مجبورنبودن، مسافرت کردن، احساس آزادی در تصمیم گیری و اقدام، استقلال رای و عمل داشتن و خلاقیت، دنبال کردن نظر و خواست خود، داشتن انتخاب های زیاد، اظهار نظر بدون ترس و واهمه و… را می توان اشاره کرد.
تفریح و سرگرمی
خنده، شادی، تنوع طالبی، پرداختن به تفریحات دلخواه، سرگرمی داشتن، بازی کردن، شوخ طبع بودن و… می باشد.
به غیر از بقا که به میزان بسیاری وابسته به فیزیولوژی ماست، به لحاظ ژنتیکی این گونه برنامه ریزی شده ایم تا برای ارضای چهار نیاز دیگر تلاش کنیم.
وقتی نیازهای خود را بشناسید معمولا می توانید تشخیص دهید وقتی احساس ناخشنودی و ناراحتی دارید کدام نیازها ارضا نشده و وقتی احساس خوب و خشنودی می کنید کدام نیازها ارضا شده است.
اما آنچه مهم است:
شدت یا حجم نیاز
هرقدر شدت یک نیاز در فردی بیشتر باشد، فشار ژنتیکی بیشتری برای ارضا شدن بر فرد وارد خواهد کرد.
میزان اشباع نیازها
در هر لحظه هر اندازه که هریک از نیازهای ما کمتر تامین شده باشند در آن لحظه فشار ژنتیکی بیشتری بر فرد وارد می کنند.
نمونه ای از این رفتارها: خشمگین شدن، غمگین شدن، دیر رسیدن سر قرار، غذا خوردن و… است که با آشنایی با این نیازها و مدیریت آنها به درستی می توانیم احساس بهتری را تجربه کنیم.
هر روز بهترین خود باشیم
سمیرا براهوئی