هنر صحبت کردن
مهمترین مسئله درباره برقراری ارتباط این است که این کار هیچ ضرری ندارد. برای تسلط بر هنر صحبت کردن و فن بلاغت باید آمادگی یادگیری و تمرین بهصورت مکرر داشته باشید.
افراد موفق میدانند که خوب صحبت کردن این امکان را میدهد که مورداحترام دیگران قرار بگیرید و از طرف دیگران ارزش بیشتری داشته باشید، در معاملات موفق شوید و موردتوجه افراد تأثیرگذاری قرار بگیرید که میتوانند دریچههای مهمی برای زندگی و حرفه شما باز کنند. توانایی شما در صحبت کردن با اعتمادبهنفس، با هر تعداد یا هر نوع مخاطب، صعود از نردبان موفقیت را هموار میکند، بهعلاوه تصور میشود افرادی که خوب صحبت و سخنرانی میکنند بااستعدادتر و باهوشتر از بقیه هستند.
خبرخوب این است که ذهن شما مثل ماهیچه است، یعنی هر چه بیشتر از آن استفاده کنید قویتر و کارآمدتر میشود. سازماندهی قبلی افکار و کلمات باعث میشود شما به چیزی که میگویید و نحوه بیان آن دقت و توجه داشته باشید. برنامهریزی، آمادگی و ارائه سخنرانیها، شمارا مجبور میکند از ذهنتان بیشتر استفاده کنید؛ درواقع این عمل شمارا باهوشتر میکند.
تعریف فن بیان
اگر میخواهید با دوستان خود ارتباط خوبی برقرار کنید، روابط عمومی خوبی داشته باشید، منظور خود را بهخوبی به مخاطبانتان منتقل کنید و همچنین کاری کنید که بقیه از همنشینی و صحبت با شما لذت ببرند باید “فن بیان” خوبی داشتهاشید .فن بیان در حقیقت همان توان سخن گفتن (در هر شرایط و زمان) است. زمانی که صحبت از فن بیان به میان میآید، جدا از اینکه شما چه کسی هستید؟ چهکاری دارید؟ با چه کسی صحبت میکنید و…. فقط کافی است که از زبان خود استفاده کنید.
برای یادگیری فن بیان باید، قدرت کلامی خود را افزایش دهید و از فنها و تمرینهای عمومی استفاده کنید، بدانید با چه کسی چطور صحبت کنید و باهنر خودکاری کنید که هرکسی از صحبت با شما لذت ببرد و اهداف خود را بهگونهای پیش ببرید آنطور که میخواهید.
باید دقت کنید که اگر کسی از فن بیان خوبی برخوردار است، لزوماً نه گوینده خوبی است، نه سخنران خوبی و نه مذاکرهکننده خوب! بلکه کسی که فن بیان خوبی دارد پیشزمینه این را دارد که یک سخنران، مذاکرهکننده و مدرس فوقالعاده باشد!
کاربردهای فن بیان
- سخنرانی و صحبت در جمع
- گویندگی و مجریگری
- مشاوران و روانشناسان
- وکیلها و البته قاضی برای دفاع ارائه دلایل
- در هنگام مصاحبه یا معرفی خود در برنامههای مختلف
- در جلسات مصاحبه استخدام
- هنگام انجام کارهای روزمره و صحبت کردن با دوستان
- استفاده از آن برای گرفتن حق خود
- بیان احساسات خود بهطور صحیح در زندگی مشترک و…
چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟
بیشتر افراد به این موضوع فکر میکنند که چطور در زندگی روزمره خود بهتر صحبت کنند. اگر فن بیان نداشته باشیم مطمئناً نمیتوانیم موفقیتهای زیادی کسب کنیم زیرا ارتباطات ضعیفی خواهیم داشت.
جالب است برخی تصور میکنند که فن بیان، فقط برای سخنرانان است و یا فقط محدود به کسانی است که کار مجریگری دارند و یا شغلشان روابط عمومی است! اما جالب است بدانید که اصلاً اینطور نیست! ازآنجاییکه بخش عمده ارتباطات ما به ارتباطات کلامی اختصاص دارد، همه و همه باید فن بیان خوبی داشته باشیم.
فن بیان، در حقیقت فنون و مهارتهایی است که شما با استفاده از تمام اجزای ارتباطی خود نهفقط دهان و زبان برای ارتباطات کلامی خود به کار میبرید.
یک موضوع عجیب
یک موضوع عجیب در فن بیان است که اکثر افراد تصوّر میکنند که دارای فن بیان خوبی هستند و اصلاً نیازی به آموزش در این زمینه ندارد این در حالی است که ما باید بپذیریم که ملاک فن بیان خودمان نیستیم و در حقیقت دیگران هستند که تعیین میکنند آیا ما فن بیانمان خوب است یا خیر.
فن بیان:
- پرحرفی نیست.
- لزوماً حاضرجوابی نیست.
- لزوماً خوشصدا بودن نیست.
متأسفانه در کشور ما برخی از افراد، فن بیان را تا حد یکسری فنهای بسیار ساده برای وضوح صدا تنزل دادهاند و دیگر بهکلی محتوای بیان فراموش کردهاند. متأسفانه باید بگویم که: چه بسیار افرادی را در کشورمان میشناسم که بسیار صدای خوبی دارند اما اندکی شعور و شخصیت ندارند…
بنابراین برای جمعبندی شاید بهتر باشد بگویم که مهارتهای فن بیان شامل یکسری فن برای ایجاد صدا وبیانی رسا و واضح به همراه محتوای ارزشمند و مفید است.
برای بهبود فن بیان باید از سه مرحله مهم عبور کند:
- مطالب را بهصورت تئوری یاد بگیرید.
- تمرین مناسب و کافی داشته باشید “شبیهسازی”
- بهصورت واقعی در زندگی خود به کار ببرید “تا پس از مدتی بهصورت ناخودآگاه به از این روشها استفاده کنید”
دعوت به اقدام: بیاییم هنر صحبت کردن و فن بلاغت را برای موفقیت بیشتر تمرین کنیم.
در نهایت:
برخی از افراد ممکن است بهصورت ذاتی دارای مهارتهای فن بیان و خوب صحبت کردن باشند اما واقعیت این است که تعداد قابلتوجهی از افراد با تمرین و ممارست و آموزش درست توانستهاند به یادگیری مهارتهای ارتباطی بپردازند.
ارزشمندترین دارایی شما ذهنتان است. یکی از گرانبهاترین مهارتهای شما توانایی خوب فکر کردن و بیان واضح منظورتان است. وقتی شما خوب صحبت میکنید، مردم میگویند: او متوجه است درباره چه چیزی صحبت میکند.
شما می توانید پس
حرف بزن تا برنده شوی! دوست ارزشمندم
هرروز بهترین خود باشیم
سمیرا براهوئی